Home » Wisdom List » DetailsInvite

Рецепта за дипломна работа

На тема "Платформа за електронно образование Едюками" (или всъщност мястото, от което четете тази статия:)

2013-08-12, 01:58:32-2015-04-09, 05:42:57


Избирате тема
#

Аз имах няколко лога(за различни проекти) между които се колебаех. Моят дипломен ръководител беше Илия Кожухаров, така че се посъветвах с него по кой от проектите ще е най-добре да работя. Избрахме Едюками. Доста натежа за решаването това, че логото ми беше готово. Него още предишната година бяхме обсъждали с няколко то преподавателите и бях редактирала, но тогава беше просто, защото исках да бъде хубаво за сайта :) Оказа се, че е било полезно, защото ми спести от времето за дипломната :)


Избирате си ръководител
#

В началото просто говорите с преподавателя, който сте си избрали, дали е свободен и т.н. Това предполагам вече сте го изпълнили :) Не се попълват никакви документи или каквото и да е. Пуска се една молба чак като сте готови със всичко и искате да се запишете за защитата.


После запрятате ръкави и започвате по същество
#

Общо взето накрая трябва да има: тема, лого, книжка с описан проекта, CD(които предавате преди защитата). И за самата защита носите таблата и презентацията. 


Логото
#

След много опити с какви ли не формички избрахме птицата-книга и ето я и нея в няколко стъпки :)

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕРНО БЯЛ ВАРИАНТ!!!(точно за това ме питаха на края на защитата, аз бях подготвена ;)) А и знаете ползите от лого с хубаво обмислен вариант без цветове :)


Книгата
#

В книгата описах всичко от информация за проекта Едюками, сложих подробно за създаването на логото и добавих всички рекламни печатни материали.
Тъй като няколко човека ме питаха колко е дълга - събра ми се всичко на 49 страници. Ама това е картинки+текст. Не съм добавяла нито история на изкуството, нито каквито и да е други теми, които нямат нищо общо с Едюками. Разказах за проекта, за конкуренцията и продължих с визуалната част - от създаването на логото до печатните материали. Изобщо не обичам да пиша, но общо взето вървеше лесно - дори когато просто описвах какво съм  мислила по дизайна на всеки от материалите беше достатъчно. 

Тук може да видите книжката: https://www.dropbox.com/s/sq0bpm8cn332f1l/Diplomna_Rabota_Denitsa_Todorova_F49698_print.pdf
Нали сме графични дизайнери все пак, книжката трябваше да е хубаво оформена. Използвах всички съвети от лекциите при Груев и си разчертах хубаво полетата и колоните. Колоните са 6, а ширините на полетата горе, долу, ляво и дясно също сметнах по пропорциите, които ни беше препоръчал. Този момент беше забавен :) 
Принтирането

Вътрешните страници пуснах на домашен принтер (хубав).
За корици има няколко варианта - аз избрах да бъде с твърди корици. Намерих едно местенце, където се оказаха много печени, обясниха ми да си напечатам всичко отново с по-голямо разстояние между страниците, че ще ми се загуби иначе текста отвътре като сложат кориците. Така че малко си наруших структурата от по-горе, но важното е всичко да се вижда :D:D Излезе ми 12-15лв, стана за около 3 дни ако не се лъжа(нужно е време за съхнене ми обясниха). Намират се на една пресечка на Ангел Кънчев, ама трябва да проверч къде точно беше и как се казваха, че от лятото вече не помня.


И после записвате каквото имате и на CD 
#

Тук се чудих какво и сложих пдф-а от книгата с пояснение как съм я оформила(като ей това горе).


Таблата #

П ръчах ги от JPoint, това беше офертата:

1. Директен печат на пенокартон 5 мм. на машина ARIZONA 1740 DPI при р-р 0,50 х 0,70 - 15 бр.-Цена: 215 лв. без ДДС Срок на изработка:2 работни дни файл:TIF/PSD/EPS цветност-CMYK резолюция - 150 dpi размер - 1:1

Бяха много печени, аз съм доволна.

Доколкото разбрах има вариант да се принтира на тънка хартия и да си го залепите вкъщи(спестява се нещо), но разбрах, че е кофти и омазана процедура(или поне трябва да си опитал някой и друг път). За това може да питате Надето(от интериора), тя ми е казвала, че правят такива.

За самото оформление, бяха като в книгата, но махнах текста и ги събрах на 15 табла в техния си формат.


Презентацията
#

description

И тук почти всички изображения на материалите, пак без текст. Говоренето беше от мен :)


Най-накрая: Презентацията! :))) #

Защитата мина забавно и като малък празник. Събрахме се, разказахме си какво сме донесли, а комисията бяха мили, даваха само градивни критики (макар и последен ден в НБУ, може да се научи това-онова). Излизаш, разказваш и после дипломния ръководител и рецензента коментират. Изреждат се и останалите и след като всичко приключи обсъждат набързо оценките и ви викат :) Всички бяха много мили и положителни, така че ако някой се е притеснил случайно преди презентацията - забравете ;) После - малко хапване в био-кафето и всичко вече е супер ;))


Документи за дипломата
#

С бележка, че не дължиш книги + две снимки в отдел Студенти. Готово!

 После чакате един милион века за някаква лепенка, и тогава си получавате дипломата :D В останалото време, ако трябва някъде да покажете оценки - кажете да ви пуснат академична справка(не обща), излиза за около седмица. Също така може да дадат бележка, че сте се дипломирали и чакате диплома. Ако случайно ви трябват документите за чужбина, НБУ си имат техни преводачи, при които може да дадете документите. Те ги пращат пак до хората от НБУ и излизат с подпис като издадени от университета, което е яко :)


Забавлявайте се :)
#comments powered by Disqus