Home » Wisdom List » DetailsInvite

съвети за почистване на дома

рецепти и приложения за препарати и прахове приготвени в домашни условия Източник: Център Шаралия (http://centursharalia.wix.com/vlahi)

2013-11-30, 02:33:05-2015-05-01, 05:49:54


Натурален сапун #

Повечето почистващи средства можете да замените с натурален сапун. За целта го настържете фино и го смесете с вода. Разтворът използвайте вместо прах за пране или почистващо средство за паркет.


Лимоновият сок #

Това е плодова киселина, която прекрасно разтваря мазнините и премахва неприятните миризми

 • За премахване на миризми е необходимо да нанесете лимоновия сок върху замърсените повърхности и да изчакате половин час преди да избършете с кърпа поръсена със сол.
 • Ако го смесите със зехтин в пропорция 1:2 се получава качествено полиращо средство за мебели от дърво.
 • Лимоновият сок смесен със сол чудесно отстранява и петна от ръжда.


Сода бикарбонат #

Содата за хляб е едно от най-ефективните почистващи средства – премахва мазнини и загоряло, миризми, налепи и дори отпушва канали.

 • За почистване на фурната, котлоните и загорелите съдове можете да си приготвите паста от сода. Достатъчно е само да смесите половин пакетче сода с малко вода и да бъркате, докато се получи гъста, кремообразна консистенция.
 • Содата има и свойството да попива неприятните миризми.
  Можете да освежите стари килими и дамаски, като ги поръсите със сода и я оставите да престои няколко часа. Накрая я изсмучете с прахосмукачката.
  А за да не ви лъхва неприятна миризма от хладилника, поставяйте вътре купичка със сода.
 • Най-чудодеен ефект обаче можете да постигнете със содата при почистването на тоалетни и отпушването на канали. Изсипете една чаша сода, след което залейте с чаша оцет. Не е нужно да сте химик, за да се досетите, че ще последва бурна реакция, от която сместа шупва. Изчакайте я да спре да клокочи и я изплакнете с гореща вода.


Кислородна вода #

Кислородната вода премахва петна от тъкани, избелва и дезинфикцира.
Когато я използвате върху цветни дрехи предпочитайте по-ниска концентрация, за да не повредите дрехата. Най-добре изпробвайте първо върху парче плат.


Оцет #

Обикновеният винен оцет пък се справя с варовика, замърсяванията по стъкло, метал и други гладки повърхности, като им придава блясък.

 • Можете да си приготвите универсален препарат за почистване на дома като смесите 1 лъжица оцет с 1,5 л. вода в пластмасова бутилка с пулверизатор. С него почиствайте стъклата, огледалата и банята. В по-концентриран разтвор можете да накисвате за няколко часа захабени от варовик съдове или запушения душ.


Етеричните масла #

Заменете пълните с химикали ароматизатори с естествени етерични масла. Освен, че ще изпълнят дома ви с ухание, маслата притежават и различни лечебни свойства. Например лавандулата действа успокояващо, антибактериално и прогонва молците от дома. Благодарение на евкалиптовото масло пък ще се избавите от останалите летящи насекоми.


comments powered by Disqus